Bademovo brašno – zašto nam je toliko dragocijeno?

bademovo brašno bez glutena 500g

Ako tražite brašno s niskim udjelom ugljikohidrata koje je bogato hranjivim tvarima bademovo brašno odličan izbor! Ako slijedite paleo dijetu ili želite peći bez korištenja žitarica, bademovo brašno je potrebno u vašoj kuhinji.

Jeste li znali da je bademovo brašno odlična zamjena i za krušne mrvice?

Zdravstvene blagodati badema

Bademovo brašno je osobito bogato vitaminom E koji, baš kao i vitamin C, djeluje kao snažan antioksidant koji štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikala. Pojedine studije su povezale veću unos ovog vitamina sa manjom šansom od razvoja Alzheimerove bolesti, srčanih i malignih oboljenja.

Više od 65 posto masnoća u bademovom brašnom su nezasićene, što je izvrsno za održavanje zdravih razina kolesterola i dobro cjelokupno zdravlje srca. Osim toga, znanstvenici smatraju da konzumacija badema može smanjiti rizik od srčanih bolesti održavajući zdravlje krvnih žila.

Bilo da jedete cijele bademe ili Bio Super bademovo brašno, to značajno povećava razinu antioksidansa u krvi, poboljšava protok krvi i smanjuje krvni tlak. Svi ovi zdravstveni markeri ključni su za dobro funkcioniranje srca i mogu smanjiti vjerojatnost oboljenja od srčanih bolesti.

Neka istraživanja pokazuju da konzumacija badema može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, a visoki sadržaj zdravih masnoća u bademima povezan je s antikancerogenom sposobnošću.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition otkrilo je da za zdrave osobe bademi smanjuju postprandijalnu glikemiju (razine glukoze u krvi nakon obroka), prisutnost inzulina u krvi i oksidacijsko oštećenje. Razine antioksidansa u krvi također se povećavaju nakon konzumacije badema.

Općenito, bademi su pametan izbor kao dio niskoglikemijskog, dijabetesnog plana prehrane koji može pomoći u smanjenju dijabetesa kao i rizika od koronarne bolesti srca.

24-tjedna studija objavljena u International Journal of Obesity procjenjivala je učinke badema u odnosu na složene ugljikohidrate na 65 odraslih osoba koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu ili su bile pretile. Polovica sudionika studije konzumirala je niskokalorijske dijete plus šaku badema dnevno. Druga polovica skupine se hranila niskokaloričnom dijetom i njihovim izborom složenih ugljikohidrata svaki dan. Obje skupine konzumirale su istu količinu kalorija i proteina.

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su konzumirali bademe pokazali 62 posto više smanjenje težine, 50 posto veće smanjenje opsega struka i 56 posto veće smanjenje tjelesne mase u usporedbi s grupom koja je konzumirala ugljikohidrate. Istraživači su također zaključili da njihovi nalazi upućuju na to da niskokalorična prehrana, uključujući bademe, poboljšava zdravstvene probleme (poput pretilosti) povezane s metaboličkim sindromom.

Badem djeluje na povećanu razinu energije

Kombinacija zdravih masnoća, makronutrijenata i mikronutrijenata čine bademovo brašno odličnim sredstvom za povećanje energije. Naime, bademovo brašno sadrži riboflavin, mangan i bakar. Riboflavin (vitamin B2) u bademima igra bitnu ulogu u proizvodnji energije, stvaranju crvenih krvnih stanica, staničnoj funkciji, rastu i razvoju.

Za ljude koji imaju netoleranciju na gluten, konzumacija glutena može rezultirati oštećenjem sluznice crijeva i može uzrokovati simptome kao što su nadutost, proljev, gubitak težine, osip na koži i umor.

Srećom, brašno od badema ne sadrži pšenicu, pa tako ni gluten, što ga čini izvrsnom alternativom za one koji ne mogu tolerirati pšenicu ili gluten.

Bezglutenska proteinska brašna odlično su rješenje za sve osobe koje paze na svoju prehranu, ali i one koje zbog objektivnih razloga ne mogu konzumirati gluten; neovisno radi li se o celijakiji ili intoleranciji na gluten / pšenicu.

Proteini u brašnu pružaju potrebnu energiju, vlakna reguliraju probavu, a nezasićene masti doprinose osjećaju sitosti i održavaju kvalitetnu energetsku razinu bez osjećaja umora i iscrpljenosti.

Proteinska brašna općenito rezultiraju proizvodima s relativno manjim udjelima ugljikohidrata, višim udjelima proteina i zdravih masnoća što dugotrajno osigurava kontinuiranu sitost hraneći „dobre” bakterije u crijevima. Također, pomažu u reguliraju razine glukoze u krvi polaganim oslobađanjem šećera osiguravajući stalan izvor energije.

KAKO NAPRAVITI BADEMOVO BRAŠNO?

Bademovo brašno je jednostavno napraviti i u vlastitoj kuhinji. Blanširajte ga tako da neoguljeni badem stavite u posudu te ga prelijete kipućom vodom. Ostavite ga tako pet minuta. Nakon što ste bademe izvadili iz vode, ostavite ih da se potpuno osuše te ih, malo po malo, stavljate u blender i miksajte maksimalno 7 sekundi kako ne biste dobili maslac. No ako želite korisiti badem u obliku oduljenog ploda svoj primjerak brašna potražite na poveznici https://www.grana.hr/proizvod/bademovo-brasno-bez-glutena-500-g-2/ .

Naše recepte s bademovim brašnom potražite na https://www.grana.hr/recepti/peciva-od-bademovog-brasna/ , https://www.grana.hr/recepti/keksici-s-komadicima-cokolade-i-bademovim-brasnom/ , https://www.grana.hr/recepti/francuski-macaronsi/

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVratite se u trgovinu