Jeste li znali da ulje uljane repice ima bogatu povijest i fascinantnu proizvodnju? Ovo ulje dobiva se iz sjemenki biljke Brassica napus subsp. Napus (porodica krstašica/kupusnjača), a krije mnoge zanimljive činjenice i specifičnosti u samom procesu primarne i sekundarne proizvodnje. Biljka uljane repice višegodišnja je biljka koja je poznata po svojoj otpornosti na hladnoću i sposobnosti da raste u različitim klimatskim prilikama širom svijeta. Upravo zato skriva toliko blagodati u svojem sastavu.
Održiva Proizvodnja repičinog ulja
Biljka uljane repice je otpornija na sušu u usporedbi sa nekim drugim uljaricama poput suncokreta ili soje. To znači da za uzgoj uljane repice može biti potrebno manje vode, što može doprineti očuvanju vodnih resursa. Uljana repica ima prirodnu otpornost na neke štetočine, što može smanjiti potrebu za upotrebom pesticida u odnosu na druge usjeve. Ovo može imati pozitivan utjecaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi koji su izloženi poljoprivrednim sredstvima za zaštitu bilja. Također, uljana repica je brzorastuća biljka koja može brzo dostići zrelost i proizvesti visoke prinose ulja po hektaru. Ovo može doprinijeti efikasnoj proizvodnji ulja uz manju potrošnju resursa. Ulje uljane repice može se koristiti u različite svrhe, uključujući prehranu, kozmetiku, industriju i biogorivo. Ova raznovrsnost upotrebe može povećati ekonomsku održivost proizvodnje uljane repice i smanjiti potrebu za monokulturom.
Međutim, važno je napomenuti da održivost proizvodnje ulja uljane repice može zavisiti o načinima na koji se usjevi uzgajaju i obrađuju. Korištenje agroekoloških pristupa, rotacija usjeva, minimalna obrada zemljišta i druge održive poljoprivredne prakse mogu dodatno poboljšati održivost proizvodnje uljane repice. Kao i kod bilo koje poljoprivredne kulture, važno je voditi računa o ekološkim i socijalnim faktorima kako bi se postigla održivost proizvodnje ulja uljane repice.
Tehnike Ekstrakcije
Tehnika ekstrakcije ulja uljane repice obično uključuje mehaničko prešanje sjemenki ove biljke kako bi se izdvojilo ulje. Ovaj proces može se provoditi na nekoliko načina, a dva najčešća su hladno i toplo prešanje. S obzirom na Grana asortiman, mi ćemo se fokusirati isključivo na hladno prešanje. Ideja hladnog prešanja, kako repice, tako i ostalih ulja – jest dobiti konačan proizvod sa što više hranjivih sastojaka i nepromijenjenih aroma. Sjemenke uljane repice prvo se melju u fini prah, zatim se stavljaju u prešu gdje se izlažu pritisku radi ekstrakcije ulja. Temperatura tokom procesa održava se niskom, često ispod 50°C, kako bi se spriječilo oštećenje hranjivih sastojaka i očuvala kvaliteta ulja. Nakon ekstrakcije, ulje se filtrira radi uklanjanja ostataka sjemenki, a zatim flašira u boce.
Nutritivne prednosti repičinog ulja
Ulje uljane repice bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vitaminima E i K, kao i antioksidantima. Ovi sastojci pružaju različite zdravstvene prednosti, uključujući podršku zdravlju srca, kože i općeg imuniteta. Omega-3 i omega-6 masne kiseline neophodne su za zdravlje srca. Ove masnoće mogu pomoći u smanjenju nivoa kolesterola i upalnih procesa u tijelu, smanjujući tako rizik od kardiovaskularnih bolesti. Vitamin E, prisutan u ulju uljane repice, igra ključnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa. Vitamin E neophodan je i za kožu, pomažući u hidrataciji i očuvanju njenog zdravlja i elastičnosti. Redovna konzumacija ulja uljane repice može doprinijeti zdravoj i sjajnoj koži.
Kako koristiti ulje uljane repice
Ulje uljane repice svestran je proizvod koji se može koristiti na različite načine. Probajte ga koristiti za pripremu salata, marinada za meso ili kao dodatak kašama i smoothiejima. Također je odlično za prženje i pečenje, zahvaljujući svojoj vrlo visokoj točki dimljenja. Bitno je napomenuti da se danas za prehranu koristi ulje repice iz kojeg je izdvojena erucična kiselina (standardizirana do max 5 % – uključujuću sve dokozenske kiseline ) i stoga je sigurno za upotrebu za razliku od ranijih kultivara koji su sadržavali ovu kiselinu u većim udjelima.
Ulje uljane repice odličan je dodatak vašoj prehrani, prepuno nutrijenata i vrijednih fitokemikalija. Uključite repičino ulje u svoju prehranu i doživite sve njegove blagodati što prije!
https://www.grana.hr/proizvod/ulje-repice-hladno-presano-500-ml