Zašto u svakodnevnu prehranu trebamo uklopiti laneno ulje?

Laneno ulje 250ml

Laneno ulje proizvodi se od sjemenki biljke lana (lat. Linum usitatissimum), a smatra se iznimno ljekovitim zbog prisustva mnogih antioksidativnih komponenti. Također, laneno ulje oduvijek predstavlja zlatni standard u pomoći kod upalnih bolesti crijeva – što je danas, s obzirom na stil života, aktualnije nego ikad prije!

U prehrani se ulje lana koristi samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Bitno je da se upotrebljava isključivo svježe laneno ulje, kvalitetno skladišteno (u tamnoj zatvorenoj bočici na hladnom mjestu) kako ne bi oksidiralo i stvorilo spojeve koji negativno utječu na naš organizam.

Sjemenke lana i laneno ulje bogati su alfa-linolenskom kiselinom (ALA), esencijalnom masnom kiselinom koja je vrlo korisna u prevenciji različitih oboljenja, posebno vezana uz bolesti srca i krvnih žila. (omega 3 masna kiselina)

Pravi omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani diktira uvjete za dobro zdravlje. Idealan omjer je oko 1:2 do 1:4. Upravo zbog toga se preporučuje svakodnevna konzumacija male količine sjemenki lana ili lanenog ulja. Laneno ulje najbolje je uklopiti u uravnoteženu prehranu s drugim uljima koja sadrže više omega-6 masnih kiselina, kao što su konopljino ulje, suncokretovo ulje i ulje oraha. Od svih navedenih ulja, laneno ulje je ipak najbogatiji izvor alfa-linolenske kiseline koja tako dobro djeluje na srce.

Laneno ulje i zdravlje

Nekoliko studija pokazuje da laneno ulje može utjecati na snižavanje “lošeg” kolesterola te tako može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti. Korisni sastojci lanenog ulja su masne kiseline kao što su: alfa-linolenska (omega-3-masna kiselina), palmitinska, oleinska i stearinska, ciklolinopeptidi – pokazuju imunosupresivna svojstva i sudjeluju u imunosnom odgovoru organizma, zatim steroli – dominantan je beta-sitosterol, te tokoferoli koji su snažni antioksidansi.

Bitno je spomenuti da lanene sjemenke sadrže alfa linolensku kiselinu (ALA), koja se smatra esencijalnom omega – 3 masnom kiselinom. Ona se u organizmu može složenim biokemijskim putevima sintetizirati u dugolančane omega – 3 masne kiseline, eikosapentaenoičnu (EPA) i dokosaheksaenoičnu kiselinu (DHA). Da bi alfa linolenska kiselina pružila organizmu prednosti koje pružaju omega 3 masne kiseline, mora se prevesti u EPA i DHA, ističu stručnjaci s medicinskog portala Harvard Health. Međutim, enzima, koji u organizmu provode te reakcije pretvorbe, nema dovoljno da bi se sva količina alfa linolenske kiseline iz lanenih sjemenki prevela u EPA i DHA. S tim na umu, mnogi izvori navode kako jedna jušna žlica lanenih sjemenki ima oko 2 grama omega 3 masnih kiselina, što je tehnički točno, ali se u organizmu te količine ne iskoriste u potpunosti. Jedna jušna žlica lanenih sjemenki posjeduje oko 700 miligrama EPA i DHA koje će biti iskoristive u tijelu. Riba i plodovi mora su hrana koja je najbogatija s EPA i DHA.

Laneno ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja:

sprječava nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju stanice,

smiruje simptome menopauze,

suzbija upalne reakcije,

pomaže u liječenju psorijaze, ekcema, akni,

djeluje protuupalno,

može se koristiti kao laksativ,

pomaže u regulaciji krvnog tlaka,

snižava koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi

suzbija upalne reakcije

Protuupalno djelovanje lanenog ulja

Omega-3 masne kiseline ublažavaju i ograničavaju nastanak upalne reakcije. Iako su istraživanja još uvijek oprečna, neka od njih pokazuju da bi konzumacija lanenog ulja mogla smanjiti neugodne simptome koji nastaju zbog upala u organizmu. Istraživanje provedeno na pretilim ljudima, objavljeno 2016. godine u časopisu Nutrients, pokazalo je da je konzumacija lanenog ulja značajno smanjila koncentraciju C reaktivnog proteina u njihovom organizmu.

Budući da su bogate vlaknima, sjemenke lana su prirodni laksativ te pomažu u slučaju zatvora, hemeroida i bolesti probavnog trakta. Kod osoba koje imaju problema s radom metabolizma, laneno ulje može uvelike pomoći probavi. Ako je riječ o upalnim bolestima crijeva, laneno ulje može smiriti upalu i popraviti štetu koja je nastala u probavnom traktu. Osim toga, ono može spriječiti razvoj žučnih kamenaca, pa i rastopiti postojeće kamence.

Ulje lana se koristi za njegu kose, a pomaže i u održavanju zdravlja noktiju. Omega-3 masne kiseline u lanenom ulju doprinose zdravom rastu kose. Isto tako, esencijalne masne kiseline u ulju će dobro djelovati na suhe i lomljive nokte te će ih zaštiti od pucanja ili listanja.

Ulje lana koristi se i za lice kod problema akni, psorijaze, dermatitisa, rozacea, ekcema. Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju su blagotvorne za kožu. Crvenilo, osip kod ekcema, psorijaze i rozaceje često reagiraju na njihovo antiupalno djelovanje i umirujuća svojstva. Opekline i koža izgorena na sunca brže se liječi kada se pravilno tretira uljem.

Laneno ulje – dozacija;

S unutarnjom primjenom lanenog ulja treba krenuti polako. Naglo povećanje koncentracije omega-3-masnih kiselina zapravo može imati negativan učinak. Zbog toga treba postići ravnotežu između koncentracije omega-3 i omega-6 masnih kiselina u organizmu.

Prvi tjedan započnite s malim količinama. Uzmite pola žličice ulja ujutro uz doručak i pola prije večere. Ako vaš organizam ne reagira negativno nakon prvog tjedna uzimanja lanenog ulja, drugi tjedan povećajte dozu.

Počnite uzimati punu žličicu dva puta dnevno. Tako ćete treći tjedan moći tolerirati punu jušnu žlicu lanenog ulja dvaput dnevno.

Uzimanje lanenog ulja u kapsulama je jednostavnije jer postoje preporučene doze uzimanja. Ipak, ulje u kapsulama će uvijek imati manju nutritivnu vrijednost nego ono u tekućem obliku.

Čuvanje:

Laneno ulje je osjetljivo na svjetlost i temperaturu te sklono oksidaciji – vrlo brzo užegne, pa su naše preporuke da ga držite u hladnjaku dobro zatvoreno i potrošite unutar 6 tjedana od otvaranja.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVratite se u trgovinu

  2

  AKCIJA

  10% na sve Grana kekse!

  Iskoristite ovu izvrsnu priliku da okusite naše ukusne, zdrave kekse po povoljnijoj cijeni.