Jeste li znali da vjeverica osjeti miris lješnjaka čak i pod snježnim pokrivačem? Kada ga pronađe, prvo provjeri je li jestiv te ga ili odmah pojede ili spremi za crne dane.
Mi smo za vas provjerili da je naše GRANA lješnjakovo brašno uvijek spremno za konzumaciju te se pobrinuli da ga nećete morati tražiti ispod snijega 🙂 – već se samo zaputiti na naš web Grana . Puno smo već govorili o brašnu badema i oraha , ali ne treba podcjenjivati lješnjake i njihov bogat okus koji se krije unutar zgodnog pakiranja hrvatskog brenda Grana .
Lješnjak je namirnica veoma bogata kalorijskom vrijednošću zahvaljujući visokom postotku masti koji sadrži – na 100 grama očišćenog lješnjaka otpada približno 67 grama masnoće (najviše mononezasićene masnoće).
Prilikom hladnog prešanja lješnjaka, većina masnoća odvaja se u ulje lješnjaka, stoga lješnjakovo brašno ne sadržava toliko pno masnoća – a samim time je i manje kalorično.
Međutim, brašno je lješnjaka svakako dobar izvor dijetalnih vlakana koja su važna za dobru probavu. Osim vlakana, sadrži i mnoge minerale: bakar, cink, željezo, magnezij te vitamine E i B. Lješnjak također poput svih orašastih plodova sadrži značajnu količinu proteina – 16 grama na 100 grama lješnjaka.
Nije teško pogoditi zašto 25% globalne zalihe lješnjaka ide u ruke Ferrero korporaciju, tj. onom divnom namazu kojeg obožavamo od djetinjstva. Aroma i bogat okus lješnjaka daje ono nešto posebno slasticama, a neodoljivo se slaže s čokoladom. Poput ostalih brašna dobivenih odvajanjem ulja hladnim prešanjem, lješnjakovo brašno je suho i upija dosta tekućine pa treba pripaziti oko omjera. Može se koristiti u manjim količinama kao dodatak laganijem brašnu, a daje vašim slasticama dozu posebnosti i zdravlja.
Samo se čuvajte vjeverica kada namirišu te neodoljive delicije.
Čokoladni banana kruh s lješnjacima
Ako ste se jutros probudili i pomislili, „E da mi je recept za mirisan i sočan kolač bez mliječnih proizvoda i bez rafiniranog šećera“ – ne brinite, naša Renata je za vas pripremila čokoladni banana kruh od lješnjakovog i Teff brašna.
Gotov za 60 minuta, ovaj kolač je super kao ukusan doručak ili zalogaj uz popodnevnu kavu. Dobar tek!
Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata
- Porcija: 10 osoba
- Priprema: 15 minuta
- Kuhanje: 45 minuta
- Spremno za: 1 sat
- Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
- Vrsta obroka: deserti // doručak
- Posebna prehrana: bez laktoze, vegetarijansko
Trebat ćete:
- 100 g Grana Teff brašna (ako nemate Teff pri ruci po želji može i neko drugo – heljdino brašno)
- 70 g tapioka ili nekog drugog škrobnog brašna
- 80 g Grana lješnjakovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
- 10 g kakao praha
- 15 g praška za pecivo
- 3 zrele banane
- 2 velika jaja
- 60 g otopljenog kokosovog ulja
- 100 g meda
- 100 mL zamjena za mlijeko (napitak od badema, zobi, riže,…)
- 100 g tostiranih lješnjaka, nasjeckanih
- 150 g tamne čokolade, nasjeckane
- po želji nekoliko kapi orahovog ulja (zbog orašaste arome)
Kada imate sve, onda:
- Zagrijte pećnicu na 180°C
- U većoj zdjeli pomiješajte lješnjakovo brašno i teff brašno, prosijani prašak za pecivo i kakao
- U drugoj zdjeli zgnječite banane vilicom, dok se ne pretvore u gustu smjesu bez većih. Zatim dodajte jaja, ulje, med i napitak te dobro izmiješajte sve sastojke.
- U mokru smjesu s bananama umiješajte smjesu brašna. Također dodajte nasjeckane tostirane lješnjake te komadiće čokolade.
- Smjesu za banana kruh prebacite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C s ventilatorom oko 10 minuta, te bez ventilatora još 30-35 Zabodite čačkalicu ili štapić za ražanj u sredinu kruha te ako ih izvadite čiste znači da je kolač pečen.
Napomene:
Banana kruh ne smije biti previše vlažan, iako će biti dosta sočan zbog banane.
Banana kruh mora se ohladiti prije jela. Renata ga je poslužila s dodatkom omiljenog sladoleda. Dobar tek!