
Kako pomoći svojim crijevima na prirodan način?
Svjedoci smo da se svakim danom sve više povećava broj kliničkih istraživanja koji potvrđuju povezanost između disbalansa u crijevima i intolerancije na određene prehrambene namirnice. Razlozi crijevnog disbalansa tj. neadekvatne raznolikosti crijevne mikrobiote najčešće potječu od loših prehrambenih navika, prevelikog

Ciljevi zdrave prehrane
Naša prehrana predstavlja osnovu našeg zdravlja – pomaže u regulaciji naše energije, metabolizma i opće otpornosti organizma. Usprkos većoj osviještenosti opće populacije o važnosti kvalitetne prehrane – teško je prepoznati filtrirane i provjerene informacije. Što bismo onda trebali znati o

Sigurnost i učinkovitost dodataka prehrani: Demistifikacija čestih zabluda
Dodaci prehrani postali su sastavni dio svakodnevne rutine mnogih pojedinaca koji ih koriste u cilju nadopune ključnih mikronutrijenata, poboljšanja energetskih razina ili čak kao podršku u procesima mršavljenja. Međutim, prije nego što odaberemo određeni dodatak prehrani, ključno je provesti odgovarajuće

Kako si pomoći s alergijama? Krenite s Crnim kimom i Probioticima te regulirajte vaš imunitet!
Alergijske bolesti, kao što su „peludna hunjavica“, astma, alergije na namirnice ili neurodermatitisi rezultat su pretjeranih reakcija određenih imunoloških stanica, a izazvane su neškodljivim tvarima iz okoliša. Nažalost – alergije stvaraju sve veći problem i njihov porast se kreće eksponencijalno.

Prirodni pristup detoksikaciji jetre
Masna jetra je stanje koje postaje sve učestalije zbog modernog načina života i prehrane bogate prerađenim namirnicama. Osim što izaziva probleme unutar samog organa, masna jetra može imati šire posljedice na cijeli organizam. Prekomjerno nakupljanje masnoća u jetri ne samo

Brašno lana: podrijetlo, proizvodnja i nedvojbeni nutritivni benefiti
Brašno lana, proizvod od mljevenih sjemenki lana, sve više dobiva pažnju zbog svojih impresivnih nutritivnih prednosti i raznovrsnih primjena u kulinarstvu. Iako možda nije tako često korišteno kao neka druga brašna, donosi mnoštvo iznenađujuće korisnih molekula. Osim što je bogat

Energičan početak dana: Utjecaj cjelovitih jutarnjih muesli/kaša na probavu i vitalnost
Jutarnji rituali imaju moć oblikovanja našeg dana, a ništa ne može nadmašiti osjećaj energije i vitalnosti koji nam pruža nutritivni doručak. U to ime, istražimo kako cjelovite jutarnje kaše, obogaćene bezglutenskim žitaricama, uljaricama i svježim voćem, mogu pozitivno utjecati na

Prijedlog novogodišnje odluke – nadmudri stres! – Međudjelovanje načina života, prehrane i razine kortizola
Uspoređujući današnji stil života – u kojem su rokovi, stalna povezanost i multitasking postali norma, ne iznenađuje nas da su razine stresa u porastu. Međutim, ono što mnogi možda nisu svjesni jest zamršen odnos između našeg modernog načina života, izbora

Zašto je osobito bitna raznolikost crijevnih sojeva?
Probiotička mikroskopska riznica ima duboku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju, utječući na sve, od probave do imunološkog odgovora i mentalnog blagostanja. Hraneći svoju crijevnu mikrobiotu uravnoteženom prehranom, hranom bogatom probioticima i zdravim načinom života, možemo doista otključati skriveni potencijal u sebi i iskusiti dobrobiti raznolike mikrobne zajednice.

Povezanost kvalitetnog „lifestyle-a” i crijevnog mikrobioma u postizanju homeostaze i dugovječnosti
Ljudi i mikroorganizmi razvijaju svoj suživot već milijune godina – a danas takav oblik simbioze nosi popularan naziv „ljudski mikrobiom”. Mikrobiom je ime za trilijune bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama koje sadrže naša tijela. Prema nedavnim procjenama, ljudski mikrobiom

Zašto u svakodnevnu njegu i prehranu treba ukomponirati i manje poznata ulja poput lješnjakovog?
Za sve vas koji se do sada niste imali prilike susresti s ovom moćnom biljkom – lješnjakovo ulje predstavlja pravu riznicu makro i mikro nutrijenata uz primamljiv i atraktivan okus/miris. Ulje se dobiva ekstrakcijom iz suhih plodova lijeske, jantarno-žute boje

Naš mikrobiom i gluten: mogu li vaše bakterije biti osjetljive na gluten?
Većina ljudi koji vode računa o zdravlju upoznati su i sa pojmom celijakije, kod koje pšenični protein gluten dovodi do imunološke reakcije koja uzrokuje ozbiljno oštećenje sluznice tankog crijeva. Određene značajke glutena čine ovaj protein vjerojatnijim kandidatom da će inducirati