Datulje imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na Zemlji. Posebno su značajne vegetarijancima s obzirom na to da sadrže neke tvari koje su važne za normalno funkcioniranje organizma, a ne mogu se lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla.
Datulje su u našim krajevima dostupne kao sušene i tvrde. Imali smo prilike kušati svježe, mekane, iranske datulje koje se “tope u ustima” – osvojile su naše srce i nepce! Bez obzira na to koju vrstu datulja konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan, a u nastavku teksta doznajte zašto.
Smatra se da datulja potječe iz sjeverne Afrike. Premda se uzgaja i u tropskim krajevima, tamo plodovi ne sazrijevaju dobro, što je posljedica visoke vlažnosti. Plodovi datulje iznimno su važni u prehrani lokalnog stanovništva. Zašto je to baš tako, nije teško odgonetnuti.
Datulje – nutritivna vrijednost
Nutritivna vrijednost 100 g sušenih datulja je, ovisno o stupnju sušenja, 260 – 310 kcal. U njima se nalazi:
- masti (ukupno) – 0,39 g
- kolesterol – 0 g
- natrij – 2 mg
- ugljikohidrati – 75,03 g
- vlakna – 8 g
- šećeri – 63,35 g
- proteini – 2,45 g
Recenzije
Još nema recenzija.