Autor Nina Mrvica

Sastojci:

  • 2 žumanjka
  • 1 žličica dijon senfa
  • prstohvat soli
  • 500 ml Grana ulja uljane repice
  • 1 žlica vinskog octa ili svježeg soka limuna

Priprema:

  1. U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjerenog uzgoja.
  2. Dobro ih izblendajte kako bi se smjesa povezala (sljedeći korak je najvažniji).
  3. Smjesi žumanjaka i senfa postepeno dodajte ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. (ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja).
  4. Kada ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto.
  5. Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte je u majonezu.
  6. Pripremljenu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.

Majonezu možete raditi i na malo duži način ručno. Trebat će vam pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. Ja majonezu radim na ovaj način kako bih vidjela sve faze njenog nastajanja.

 

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.