Nesto-slatko-by-Kata

Jer čak i kad želiš reći „korak po korak,“ na francuskom zvuči bolje.

Svima omiljenu francusku slasticu viđali ste u francuskim filmovima i, ako ste bili u Parizu, u svakoj slastičarnici u krugu od 500 metara od Eiffelovog tornja.

Danas možete svoju kuhinju pretvoriti u mali Pariz i za desert se počastiti – macaronsima. Recept za bijele macaronse (ili šarene – ako ubacite koju kap prehrambene boje) donosi nam Katarina.

Autor: Katarina Paoletić // Nešto slatko by Katarina
Porcija: 20 macaronsa
Priprema: 1 sat i 15 minuta
Kuhanje: 15 minuta
Spremno za: 1 sat i 30 minuta
Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu (zahtjevno)
Vrsta obroka: deserti

75 g     bjelanjka
35 g    kristal šećera
65 g    grana bademovo brašno (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)</i
170 g  šećera u prahu, prehrambena boja u prahu (po želji)

PUNJENJE:
200 g      čokolade za kuhanje
100 ml   vrhnja za šlag

Kada imate sve, onda:

  1. Bjelanjke ostavite preko noći na sobnoj temperaturi prekrivene papirnatim ručnikom.
  2. Sutradan bjelanjke stavite u posudu pa ih miksajte.
  3. Postepeno im  dodavajte kristal šećer (ako koristite boju, sada ju dodajte).
  4. Miksajte dok bjelanjci ne postanu jako čvrsti.
  5. Bjelanjke ostavite po strani.
  6. U posebnoj posudi pomiješajte bademovo brašno i šećer u prahu pa ga izblendajte u multipraktiku.
  7. Brašno i šećer prosijte kroz sito i dodajte u bjelanjke.
  8. Pomoću špatule HITRIM pokretima miješajte suhe sastojke s bjelanjcima dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja klizi sa špatule (oko 50 pokreta, i da, ako su vam prvi macaronsi zaista brojite do 50 ☺ )
  9. Dobivenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu s odgovarajućim nastavkom pa na masnom papiru (ili podlozi za macaronse) koji ste stavili na pleh radite male krugove iste veličine.
  10. Pleh udarite nekoliko puta o stol kako bi iz macaronsa izašao suvišan zrak.
  11. Macaronse pustite da se „suše“  na sobnoj temperaturi  1h.
  12. Nakon toga ih pecite u zagrijanoj pećnici na 140 stupnjeva 15-20 minuta.
  13. Pečene macaronse maknite s pleha na radnu površinu i pustite da se u potpunosti ohlade.
  14. Ohlađene macaronse „lijepite“ kremom, polovicu s polovicom, te ih spremite u zatvorenu kutiju za kekse i ostavite da odstoje barem preko noći prije konzumacije.

PUNJENJE ZA MACARONSE:

  1. Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa ga prelijte preko razlomljene čokolade.
  2. Nakon 2 minute špatulom miješajte kako bih se čokolada otopila.

Čokoladu stavite u hladnjak na pola sata/sat, a kada se počne „stiskati“ pomoću žličice ili slastičarke vrećice lijepite macaronse (klobuke) jedan s drugim.

 

Dobar tek!

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.