Bezglutenski ljetni kolač s bademovim brašnom

Meta naslov: Bezglutenski ljetni kolač s bademovim brašnom – recept Meta opis: Savršen bezglutenski ljetni kolač s Grana bademovim brašnom. Jednostavan recept s ljetnim voćem za ukusan desert bez glutena. URL: /bezglutenski-ljetni-kolac-bademovo-brasno

Ljeto je vrijeme kada želimo nešto slatko, a opet lagano. U našem Grana timu razvili smo ovaj bezglutenski ljetni kolač koji spaja bogatstvo badema s fresh okusima sezonskog voća.

Najbolji dio? Sprema se za pola sata i topi se u ustima!

Zašto bademovo brašno za ljetne kolače?

Bademovo brašno donosi posebnu kremoznost i blago slatki okus. Za razliku od klasičnog brašna, prirodno je bez glutena i bogato proteinima.

S Grana bademovim brašnom vaš bezglutenski ljetni kolač dobit će savršenu teksturu.

Osnovni recept za bezglutenski ljetni kolač

Sastojci:

  • 200g Grana bademovog brašna
  • 3 jaja
  • 120g šećera (ili eritritol)
  • 80ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Kora i sok jednog limuna

Priprema: Zagrijemo pećnicu na 180°C. Umutimo jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodamo ulje, limunov sok i koru.

U drugu zdjelu pomiješamo bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajemo suhe sastojke u mokre, miješamo samo dok se spoji.

Prelijemo u nauljen kalup (22cm) i pečemo 25-30 minuta.

Ljetne varijante s voćem

S jagodama: Na vrh tijesta razredimo 150g svježih jagoda prije pečenja.

S borovnicama: Umiješamo 100g borovnica u tijesto prije pečenja.

S breskvama: Narežemo 2 breskve na kriške i uredimo po vrhu kolača.

S malinama: Dodamo 120g malina – pola u tijesto, pola na vrh.

Savjeti za savršen rezultat

Ne previše miješajte tijesto – bademovo brašno je osjetljivo i može postati gusto.

Kolač je gotov kad je zlatno smeđ i kada čačkalica izađe čista.

Najbolji je sljedeći dan – okusi se spoje i tekstura postane još kremozija.

ljetni kolac s bademovim brasnom 1

Glazura za posebne prilike

Limunska glazura:

  • 100g prah šećera
  • 2-3 kašike limunova soka
  • Malo korice limuna

Pomiješamo i prelijemo preko ohlađenog kolača.

Jogurt preliv:

  • 200ml grčkog jogurta
  • 2 kašike meda
  • 1 kašička vanilije

Savršeno s ljetnim voćem na vrhu!

Čuvanje i serviranje

Bezglutenski ljetni kolač čuvamo pokrivenog u hladnjaku do 4 dana. Izvadimo 15 minuta prije serviranja za najbolji okus.

Posebno je ukusan uz šalicu domaće ljetne limunande ili ledenog čaja.

Ovaj kolač spašava nas kad neočekivano dođu gosti – brzo se sprema, a uvijek izgleda impresivno!

Koja je vaša omiljena ljetna kombinacija voća? Javite nam u komentarima!


Nutritivne vrijednosti po kriški: ~180 kcal, 6g proteina, 4g vlakana
Vrijeme pripreme: 15 min priprema + 30 min pečenje
Porcije: 8 kriški

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVratite se u trgovinu

    2

    AKCIJA

    10% na sve Grana kekse!

    Iskoristite ovu izvrsnu priliku da okusite naše ukusne, zdrave kekse po povoljnijoj cijeni.