Meta naslov: Bezglutenski ljetni kolač s bademovim brašnom – recept Meta opis: Savršen bezglutenski ljetni kolač s Grana bademovim brašnom. Jednostavan recept s ljetnim voćem za ukusan desert bez glutena. URL: /bezglutenski-ljetni-kolac-bademovo-brasno
Ljeto je vrijeme kada želimo nešto slatko, a opet lagano. U našem Grana timu razvili smo ovaj bezglutenski ljetni kolač koji spaja bogatstvo badema s fresh okusima sezonskog voća.
Najbolji dio? Sprema se za pola sata i topi se u ustima!
Zašto bademovo brašno za ljetne kolače?
Bademovo brašno donosi posebnu kremoznost i blago slatki okus. Za razliku od klasičnog brašna, prirodno je bez glutena i bogato proteinima.
S Grana bademovim brašnom vaš bezglutenski ljetni kolač dobit će savršenu teksturu.
Osnovni recept za bezglutenski ljetni kolač
Sastojci:
- 200g Grana bademovog brašna
- 3 jaja
- 120g šećera (ili eritritol)
- 80ml maslinovog ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Kora i sok jednog limuna
Priprema: Zagrijemo pećnicu na 180°C. Umutimo jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodamo ulje, limunov sok i koru.
U drugu zdjelu pomiješamo bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajemo suhe sastojke u mokre, miješamo samo dok se spoji.
Prelijemo u nauljen kalup (22cm) i pečemo 25-30 minuta.
Ljetne varijante s voćem
S jagodama: Na vrh tijesta razredimo 150g svježih jagoda prije pečenja.
S borovnicama: Umiješamo 100g borovnica u tijesto prije pečenja.
S breskvama: Narežemo 2 breskve na kriške i uredimo po vrhu kolača.
S malinama: Dodamo 120g malina – pola u tijesto, pola na vrh.
Savjeti za savršen rezultat
Ne previše miješajte tijesto – bademovo brašno je osjetljivo i može postati gusto.
Kolač je gotov kad je zlatno smeđ i kada čačkalica izađe čista.
Najbolji je sljedeći dan – okusi se spoje i tekstura postane još kremozija.

Glazura za posebne prilike
Limunska glazura:
- 100g prah šećera
- 2-3 kašike limunova soka
- Malo korice limuna
Pomiješamo i prelijemo preko ohlađenog kolača.
Jogurt preliv:
- 200ml grčkog jogurta
- 2 kašike meda
- 1 kašička vanilije
Savršeno s ljetnim voćem na vrhu!
Čuvanje i serviranje
Bezglutenski ljetni kolač čuvamo pokrivenog u hladnjaku do 4 dana. Izvadimo 15 minuta prije serviranja za najbolji okus.
Posebno je ukusan uz šalicu domaće ljetne limunande ili ledenog čaja.
Ovaj kolač spašava nas kad neočekivano dođu gosti – brzo se sprema, a uvijek izgleda impresivno!
Koja je vaša omiljena ljetna kombinacija voća? Javite nam u komentarima!
Nutritivne vrijednosti po kriški: ~180 kcal, 6g proteina, 4g vlakana
Vrijeme pripreme: 15 min priprema + 30 min pečenje
Porcije: 8 kriški