[vc_row][vc_column][vc_column_text]Bademovo brašno na prvu osvaja teksturom i mirisom, a dobiva se od oguljenih badema te sadrži sve njihove nutritivne vrijednosti. Slasticama daje posebno sočan i orašast okus, a osim što je aromatično, ne sadrži gluten pa je meni još zanimljivije za istraživanje. Brašno u odnosu na bademe ima čak 30% veću nutritivnu vrijednost. Sadrži više bjelančevina, mineralnih tvari, vitamina i vlakana, a zahvaljujući procesu odmašćivanja, sadrži znatno manju količinu omega 6 masnih kiselina.
Hranjivo je, jednostavno za korištenje i dostupno, a osim što je bogato bjelančevinama, ima vrlo malo ugljikohidrata i nizak udio šećera zbog čega je dobar regulator šećera u krvi.
Postalo je vrlo popularna zamjena za bijelo brašno i to s razlogom, zar ne?
Zovu ga i low karb brašnom pa se nalazi u mnogim zdravim receptima s predznakom keto ili low-carb.
Meni se sviđa, bijelo brašno ionako ne koristim već dugo, a ove varijante bez glutena i za keto prehranu odlično odgovaraju mom organizmu.
Zamislite, jedete pecivo, a kile idu dole!
- Broj osoba 4
- Vrijeme pripreme 15 minuta
- Vrijeme kuhanja 30 minuta
- Gotovo za 45 minuta
Sastojci:
- 150 gr bademovog brašna
- 50 gr psilijuma
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 300 ml vruće vode
- 2 čajne žličice jabučnog octa
- 3 bjelanjka
- Sezam ili sjemenke za posipanj
Priprema:
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite veliki lim za pečenje na koji stavite papir za pečenje.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke spremite u hladnjak, a od bjelanjaka napravite snijeg.
Sve suhe sastojke pomiješajte zajedno pa ih dodajte u snijeg od bjelanjaka.
Dodajte jabučni ocat i vruću vodu pa lagano promiješajte.
Rukama uzmite smjesu i oblikujte kuglice promjera cca 6 cm za žemlje, a za malo veća peciva (npr. burger) neka bude veći, oko 10 cm.
Poslažite na papir za pečenje, pospite sezamom ili sjemenkama po želji i pecite 30 minuta.
Ukoliko ste pripremiti veće (cca 10 cm) pecite ih 40 minuta.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]