Bademovo brašno na prvu osvaja teksturom i mirisom, a dobiva se od oguljenih badema te sadrži sve njihove nutritivne vrijednosti. Slasticama daje posebno sočan i orašast okus, a osim što je aromatično, ne sadrži gluten pa je meni još zanimljivije za istraživanje.  Brašno u odnosu na bademe ima čak 30% veću nutritivnu vrijednost. Sadrži više bjelančevina, mineralnih tvari, vitamina i vlakana, a zahvaljujući procesu odmašćivanja, sadrži znatno manju količinu omega 6 masnih kiselina.
Hranjivo je, jednostavno za korištenje i dostupno, a osim što je bogato bjelančevinama, ima vrlo malo ugljikohidrata i nizak udio šećera zbog čega je dobar regulator šećera u krvi.
Postalo je vrlo popularna zamjena za bijelo brašno i to s razlogom, zar ne?
Zovu ga i low karb brašnom pa se nalazi u mnogim zdravim receptima s predznakom keto ili low-carb.
Meni se sviđa, bijelo brašno ionako ne koristim već dugo, a ove varijante bez glutena i za keto prehranu odlično odgovaraju mom organizmu.

Zamislite, jedete pecivo, a kile idu dole!

  •       Broj osoba   4
  •       Vrijeme pripreme 15 minuta
  •       Vrijeme kuhanja  30 minuta
  •       Gotovo za              45 minuta

Sastojci:

  • 150 gr bademovog brašna
  • 50 gr psilijuma
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • 300 ml vruće vode
  • 2 čajne žličice jabučnog octa
  • 3 bjelanjka
  • Sezam ili sjemenke za posipanj

Priprema:

Upalite pećnicu na 180°C i pripremite veliki lim za pečenje na koji stavite papir za pečenje.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke spremite u hladnjak, a od bjelanjaka napravite snijeg.

Sve suhe sastojke pomiješajte zajedno pa ih dodajte u snijeg od bjelanjaka.

Dodajte jabučni ocat i vruću vodu pa lagano promiješajte.

Rukama uzmite smjesu i oblikujte kuglice promjera cca 6 cm za žemlje, a za malo veća peciva (npr. burger) neka  bude veći, oko 10 cm.

Poslažite na papir za pečenje, pospite sezamom ili sjemenkama po želji i pecite 30 minuta.

Ukoliko ste pripremiti veće  (cca 10 cm) pecite ih 40 minuta.

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.